
در این مقاله در سایت ترنج مارکت قصد داریم از موضوع مهمی صحبت کنیم. یعنی تغییرات برای موفقیت در یادگیری.
خلاصه تمام کارهایی که برای موفقیت در دبیرستان و به خصوص برای کسب رتبه خوب در کنکور سراسری لازم دارید یک کلمه است. “تغییر”
به صِرف اینکه وارد دبیرستان و دوره دوم شده اید، داوطلبِ آماده آزمون سراسری نیستید، بلکه باید خودتان را با شرایط جدید وِفق دهید. تلاشمان این است که شما را با قدمهای عملی این آمادگی آشنا کنیم.
اولین تغییر برای موفقیت در یادگیری
حد فاصله پایان زمان رسمی مدرسه و حضور در منزل تا زمان شروع مطالعه یکی از چالههایی است که زمان و فرصت شما را میبلعد. فرض کنید که کلاسهای مدرسه حدود ساعت 14:30 به پایان میرسد و به منزل میآیید تا شروع مطالعه که احتمالا یکی دو ساعتی طول میکشد فرصتی است که حتما باید برای استفاده مناسب از آن چارهای بیندیشید. اگر بعد از مدرسه عادت بخواب دارید نباید زمان این استراحت نیمروزی بیش از حدود یک ساعت باشد. از نظر فیزیولوژی حتی اگر روز پرکاری هم سپری کرده باشید پس از 50 دقیقه، تمام بخشهایی از بدنتان که نیاز به استراحت دارند، آماده فعالیت مجدد خواهند بود. اگر زمان خوابتان از این طولانیتر شود، بدنتان شروع به ترشح هورمونهای آرام بخش میکند و وجود همین آرام بخشها باعث میشود حتی بعد از دو ساعت از بیدارشدن، باز هم احساس کسالت کنید.
باید تغییر را از همین جا شروع کنید.
پس از گذشت حداکثر 1 ساعت از خواب برخیزید. حتی اگر بازهم احساس خستگی میکنید بلند شوید. در این صورت با بالا رفتن فشار خونتان، آرام بخشها از طریق کلیه دفع میشوند و بدنتان آماده مطالعه میشود. اما اگر کار فیزیکی خاصی انجام ندهید و هم چنان بیحرکت بمانید دوباره کسالت و خستگی به سراغتان خواهد آمد. راه رفتن در فضای آزاد، دوش گرفتن، نوشیدن آبمیوههای قرمز نظیر آب آلبالو، آب انار، آب هندوانه و . . . که حاوی ویتامین c هستند، سرعت دفع آرام بخش و آمادگی بدنتان را برای مطالعه افزایش میدهد. این اولین تغییری است که باید از امروز تمرین و ایجاد کنید.
یادتان باشد باید صبور باشید. اینرسی بدنتان را جدی بگیرید. چون بدن شما سالها با روند دیگری عمل کرده است. قطعا اکنون با تغییر مقابله خواهد کرد. برای مثال اگر روز اول بعد از 1 ساعت خواب، 45 دقیقه برای آمادگی مطالعه تلف شد، باید در روز بعد حتما این مدت را به 35 دقیقه برسانید.
دومین تغییر برای موفقیت در یادگیری
کارهایی را که انجام میدهید یادداشت کنید. در پایه سوم و چهارم به دلیل افزایشِ حجم کارهایی که باید انجام دهید، لازم است تلاش کنید که وقت و انرژی شما به درستی روی همه درسها تقسیم شود. باید مدت زمان مطالعه هر روز و درس و مبحثی را که مطالعه کردهاید، بنویسید تا در پایان هر بازه زمانی بدانید با صرف چه مقدار انرژی و وقت به چه نتیجهای دست یافتهاید. ممکن است تا به حال عادت داشتهاید که این موارد را به خاطر بسپارید، اما باید تغییر کنید. نوشتن کارهای روزانه و زمان صرف شده برای انجام آنها چند فایده مهم دارد:
- مشخص میشود که زمانهای تلف شده هر روزتان صرف انجام چه کارهایی میشود.
- نسبت به سرعت مطالعه خود در هر درس آگاهی پیدا میکنید.
- بازده یادگیری و نتیجه گیریتان را در هر درس ارزیابی مینمایید.
کار ساده ای است. در دفتر برنامهریزی جداولی برای این منظور طراحی شده است. فقط کافی است هر روز با دقت آنها را تکمیل نمایید. یادتان باشد که این تغییر باید مستمر باشد،
زیرا اجرای آن در مدت محدود ثمربخشی روشنی نخواهد داشت و فقط با استمرار است که فواید کاربردی این تغییر را احساس خواهید کرد.
سومین تغییرات برای موفقیت
قضاوتها و پیش فرضهای ذهنیتان را در مورد خودتان فراموش کنید. مرتبا به خودتان نگویید «من این طوری هستم» بگذارید برخی ویژگیها را زمان مشخص کند. اغلب افراد با بیان جمله «من اینطوری هستم» جلوی روند طبیعی بسیاری از کارها را میگیرند.
جملههایی شبیه:
* هرچه را میخوانم دو سه روزه فراموش میکنم.
* باید بعد از مدرسه 3 ساعت بخوابم.
این جملات و جملات مشابه آنها، معمولا نتیجهای جز سستی و رخوت ندارد. تمام پیش فرضها را فراموش کنید و به یاد داشته باشید که میخواهید تغییر کنید.
شما میتوانید مجموعه مقالات مثلث موفقیت در یادگیری و مطالعه را نیز در سایت روانشناسی کنکور مطالعه کنید.
تغییر چهارم برای موفقیت در یادگیری
همراه داشتن و استفاده از تلفن همراه، اینترنت و بسیاری دیگر از لوازم و وسایل الکترونیکی در هنگام مطالعه به شدت تمرکز شما را کاهش میدهند. دریافت یک پیامک، درست در میانه یادگیری یک مبحث ریاضی، آنچنان ویرانگر است که شاید هیچ عامل انفجاری قادر به بازآفرینی چنان تخریبی نباشد!!
به راستی نمیتوان تخریبی را که در نتیجه کنترل کردن نامههای الکترونیکی (ایمیل) و یا گشت و گذارهای اینترنتی در خلال ساعات استراحت ایجاد میشود را با چیز دیگری مقایسه کرد. رفتارهای این چنینی شما را از عمق یک مطلب خارج میکند و برگشت دوباره به همان میزان از یادگیری مستلزم صرف وقت طولانی است. طبیعی است که تمام این قطع و وصلها روند آموزش و یادگیری شما را کند میکند تا جایی که ممکن است عملا بازده عملیاتی شما را به صفر متمایل نماید. بکوشید تا جایی که میتوانید در زمان مطالعه و انجام فعالیتهای یادگیری در شرایط طبیعیتر و سادهتری باشید
پیشنهاد میکنیم حتما مقالات روش مطالعه را در مجله علمی ترنج دانش (صفحه اختصاصی آموزش در سایت ترنج مارکت) مطالعه نمایید.
مجله ترنج مارکت واقعا عالیه. ممنون از مقالات خوبتون
تشکر از همراهی شما
سلام. روش مطالعه رو ما از معلم هامون هم میتونیم بپرسیم. ولی این جور نقاله های انگیزشی خیلی مفيدتره.
لطفا بیشتر بزارید روی سایت.
چشم. ممنون از نظر ارزشمندتون. موفق باشید
بعضی حرف ها گفتنش خیلی راحته ولی عمل کردنش واقعا سخته….
صد در صد
دقیقا رعایت همین نکات به ظاهر کوجک فرق افراد موفق و غیرموفق رو ایحاد میکنه.
امیدوارم بدرخشید…
به امید موفقیت…
ولی اگه عمل کنی، خودت لذتش رو خاهی چشید….
گاهی یک تغییرهای کوچیک، نتیجه های عجیب غریب میده…
خیلی دوست دارم تغییر کنم و به برنامه هام سامان بدم. ولی خب سخته. چطوری میشه یک برنامه ریزی خوب کرد؟
دوست عزیز هر کار سختی از قدم های کوچک آغاز میشه. پیشنهاد می کنم حتما مقاله “اصول برنامه ریزی صحیح و راهکارهای موفقیت در تحصیل” را بر روی سایت مطالعه کنید.
خیلی عالی بود… ???